7 skrivnosti, kako lahko vsakdo postane superjunak in pomaga ogroženim živalim

Gavial, amurski leopard, gorska gorila, ris, čapljica in barjanski okarček so si na prvi pogled zelo različni. Eni so veliki in kosmati, drugi zelo majhni in komaj opazni, tretji znajo leteti ali se neslišno priplaziti izza grma. Kljub vsem razlikam pa imajo te živali nekaj skupnega: grozi jim izumrtje. Prav ljudje smo krivi, da so določene živali in rastline na robu preživetja, saj s svojimi potrebami po hrani, surovinah in vodi jemljemo naravi več, kot lahko obnovi.

V albumu Rekordomania 3 boste našli številne raznovrstne in zanimive živalske junake, ki imajo vsaj eno izjemno lastnost, po kateri se ločijo od ostalih živali. Spoznali boste nekatere izjemneže, ki so že izumrli, a ne smemo pozabiti na tiste, ki še zmeraj živijo in potrebujejo našo pomoč.

Ljudje – majhni in veliki, odrasli in otroci – imamo to moč, da lahko vplivamo na marsikatere spremembe v naravi. Skrb za naš planet je naša dolžnost in naša supermoč, da narava ostaja čist in zdrav življenjski prostor tako za ljudi kot tudi za rastline in živali z vsega sveta.

 

Kako lahko vsaka družina na preprost in kreativen način pripomore k varovanju okolja in pomaga izjemnim živalskim junakom ostati del našega planeta?

 

Alt

1. Vsak odpadek naj ima svoj zabojnik

Oceani so največji ekosistem na planetu in vsrkajo kar 23 % škodljivega ogljikovega dioksida, ki ga ustvarimo ljudje s svojo dejavnostjo, in največje odlagališče plastičnih odpadkov. Raziskovalci nas opozarjajo, da se bo v naslednjih tridesetih letih količina teh odpadkov početverila, če ne bomo ukrepali. Ena izmed rešitev je recikliranje različnih odpadkov. Na zabojnike za smeti (mešani odpadki, steklo, embalaža, papir in biološki odpadki) nalepite risbe, s katerih bo razvidno, kako in kaj reciklirati.

Alt

2. Nakupovanje brez embalaže z unikatno vrečko

Preden se odpravite po nakupih, zapišite seznam živil in potrebščin, ki jih boste potrebovali v naslednjih dneh. S seboj vzemite vrečko iz blaga, ki ste jo izdelali sami iz odpadnih tekstilnih materialov, ali pleteno košaro in se tako izognite nakupu plastične vrečke. Kupite le izdelke, ki ste jih zabeležili na svoj seznam in niso zapakirani v dodatni embalaži, oziroma izberite takšne, ki so pakirani v stekleni ali papirni embalaži.
Lahko pa naredite korak naprej in večino živil, kot so sadje, zelenjava, žita, oreščki, semena, moka, stročnice in pekovski izdelki, kupujete pri lokalnih ponudnikih in jih odnesete v unikatno izdelani vrečki iz blaga za večkratno uporabo.

Alt

3. Posadite dišečo začimbnico

Vrtnarjenje je le eden izmed izvirnih načinov, kako lahko družina preživi več časa na svežem zraku in obenem poskrbi za varovanje okolja. Doma na vrtu ali v kuhinji v okrasnem lončku posadite začimbnico ali dišavnico po svojem okusu. Iz gline izdelajte lonček in ga okrasite z različnimi vzorci. Lahko pa uporabite tudi večji kozarec za vlaganje in ga oblepite s sličicami živalic iz albuma Rekordomania 3. Sveža bazilika, timijan, rožmarin ali celo češnjev paradižnik z domačega vrta imajo daleč najslajši okus.

Alt

4. Ne zavrzite, uporabite ponovno

Škatlo od čevljev, steklen kozarec za vlaganje in nekatere kose kartona lahko spremenite v popolnoma nov predmet s povsem drugačnim namenom. V škatle lahko pospravite igrače, pisala, risbe ali nabrane kamne. Steklene kozarce in steklenice lahko okrasite in vanje shranite svinčnike in barvice ali pa jih uporabite za vazo. Iz kartona in odpadnega papirja pa izdelajte ptičjo hišico, umetniško lepljenko in celo okvir za fotografijo.

Alt

5. S kolesom na tržnico

Lep, sončen dan izkoristite za vožnjo s kolesom in se odpravite do bližnje tržnice, kjer lahko opravite nakup sveže zelenjave in sadja lokalnih pridelovalcev hrane. Živila s tržnice so bogatejšega in boljšega okusa od sadja in zelenjave, ki prepotujejo večdnevno pot iz oddaljenih krajev, preden se znajdejo na trgovinskih policah.

Alt

6. Domača izmenjevalnica igrač

V vsakem domu obstajajo igrače, ki niso več zanimive ali pa so jih najmlajši člani družine že zdavnaj prerasli. Številne izmed teh igrač so še uporabne in prav lepo ohranjene, zato bi jih bilo nesmiselno zavreči. Ena izmed preprostih rešitev je, da jih prodate s pomočjo spletnih trgovin za prodajo rabljenih stvari ali skupin na socialnih omrežjih. Lahko pa organizirate tudi izmenjevalnico igrač med vrstniki, ki bo priložnost za raziskovanje in izjemna zabava za vsakega otroka.

Alt

7. Varčujte z energijo s pomočjo živalic

Elektrika in voda sta za nas življenjskega pomena, zato spodbujajmo drug drugega k varčevanju z energijo. Ko zapustimo prostor, ugasnimo luči in izklopimo aparate, ki jih v tistem trenutku ne uporabljamo. Veliko vode odteče že med umivanjem zob in tuširanjem, če pipe ne zapremo in pustimo vodo teči v prazno. Tudi med kopanjem se porabi veliko vode, zato brž izdelajte v kopalnici tabelo z vrstnim redom tuširanja in kopanja. Nalepite sličico svoje najljubše živali iz albuma Rekordomania 3 in tako določite dneve, kdaj se boste oprhali in kdaj okopali.