Opazuj ptice in jih nahrani v domači krmilnici

Leteči rekorderji v tvojem domačem kraju! Koliko jih vidiš? Največji mojstri skrivalnic in najzvestejše živali se skrivajo zelo blizu tvojega doma. Nekatere izmed njih so sramežljive in plašne, zato jih opazimo le redko, če imamo zares srečo. Čudoviti rekorderji z lahkimi in votlimi kostmi pa zmorejo to, kar si morda želiš tudi ti. Imajo krila, s katerimi poletijo visoko v nebo. Razveseli jih z okusnim priboljškom v domači krmilnici in opazuj ptičje rekorderje med njihovimi dogodivščinami.

Katere ptice poleg kratkoprstega plezalčka, glasne vrane in mogočne bele štorklje preletavajo nebo nad slovenskimi kraji? V svojem albumu Rekordomania 3 poišči še preostale dvonožne vretenčarje, prekrite s perjem, ki jih lahko srečamo na domačem vrtu ali drugod po Sloveniji.

Alt

1. Opazuj ptice v vseh letnih časih

Nizke zimske temperature sicer ne ogrožajo življenja ptic, če le imajo na voljo dovolj primerne hrane, ki jim pomaga ohranjati primerno telesno temperaturo. Njihova drobna telesca potrebujejo energijo, da se ogrejejo, letijo in preživijo dolge zimske noči. Tako za majhne kot za velike ptice pa je najhuje, ko zapade sneg in se narava odene v leden oklep.

Krmilnice in raznovrstnih okusnih priboljškov pa ptice ne bodo vesele zgolj pozimi, ampak tudi v toplih letnih časih. Takrat bodo krmilne hišice obiskale poletne vrste ptic, ki se na določenem območju zadržujejo le med gnezdenjem in se nato selijo.

Alt

2. Krmilna hiška ali krmilno drevesce?

Kdor se odloči sam izdelati krmilno hiško oziroma gnezdilnico, bo potreboval nekoliko več časa, potrpežljivosti in spretnosti za njeno izdelavo. A nikakor ne obupati, saj domača izdelava gnezdilnice prinese s seboj obilo zabave, hiško pa lahko po svojih željah okrasimo v pravo umetniško mojstrovino. Krmilnica naj ima pladenj z robom, ki preprečuje, da bi semena padala na tla, in streho, da bo hrana vedno na suhem. Hiško postavimo na trdno, stabilno mesto, vsaj 1,5 m nad tlemi, kjer bo na varnem pred radovednimi mačkami in drugimi plenilci. Najboljše mesto je pred oknom, tako da lahko vse leto uživamo v pogledu na ptičji direndaj.

Za neučakane ljubitelje ptic je primernejša izbira krmilnega drevesca, na katerega obesimo ptičje pogače, krmilne poveznike in manjša jabolka.

Alt

Kako krmiti ptice pozimi in kako poleti?

Poznavalci ptic so raziskali, da hranjenje ptic (pozimi) nima pomena za njihovo ohranjanje, vendar pa je to čudovita priložnost za opazovanje letečih rekorderjev in eden izmed načinov, da se o njih naučimo veliko novega.

Z zimskim krmljenjem lahko pričnemo v zadnjih dneh oktobra in prileteli bodo prvi pogumneži – sinice, vrabci in morda tudi brglez. Do konca zimskega obdobja se bo v krmilnici zbrala prava pisana druščina ptic, ki bodo sčasoma postale manj sramežljive in plašne. Najbolj priljubljena zimska hrana so sončnična semena, proso, pšenica, orehi, koščki jabolk ali drobno mlet goveji loj.

Ptice tudi poleti same iščejo hrano, takrat jim še posebej teknejo žuželke z vrta in bližnje okolice. Ker pa so zaradi gnezdenja v poletnih mesecih praviloma bolj teritorialne, bo v tem času krmilnica nekoliko samevala. Brez skrbi! Ptičji prijatelji, ki se ne selijo v južne kraje, bodo do zime že nazaj.

Alt

4. Najljubša hrana slovenskih ptičkov

Pomembno si je zapomniti, da ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane, pa če je bilo kosilo še tako zelooo dobro. Takšna hrana je pogosto začinjena in kuhana, kar pticam ni pogodu. Dobrodošla izbira so semenske mešanice in izjemno hranljive pogače.

Odličen priboljšek za večino slovenskih ptic so drobne črne vrste sončnic z mehko in tanko lupino. Dobre so tudi pisane, a le, če so semena zelo majhna in primerna za male vrste sinic in ščinkavcev. Pticam lahko nastavimo tudi bukov žir ali bučna semena. Veliki detel se bo razveselil celih orehov in lešnikov, medtem ko bosta drozg in taščica uživala v ostankih jabolk, v surovih ovsenih kosmičih ali naravno sladkih rozinah. Mmmljask …