Zavetišče Horjul

Zavetišče Horjul je bilo leta 2005 ustanovljeno z namenom pomagati čim več živalim, jim izboljšati življenjske pogoje in nuditi veterinarsko oskrbo ter začasno namestitev, dokler ne dobijo svojega doma.

Šola na daljavo tudi v zavetišču

Zavetiški skrbniki in prostovoljci že vrsto let sodelujejo z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami na področju ozaveščanja živalske problematike. »Otrokom v vrtcih in šolah pripravimo letom primerno vsebino. Največkrat predstavimo delovanje zavetišča, vprašamo jih, kako se skrbi za domače živali, na kaj naj bodo pozorni pri živalih, kaj storiti v primeru, ko najdejo zapuščeno žival ipd.,« pravi Jurij Juhant, vodja zavetišča. »Konec leta 2020 in sedaj v letu 2021 pa smo se v zavetišču zaradi vseh ukrepov odločili, da na lastni Facebook strani izvedemo šolo na daljavo s prilagojeno vsebino za širše občinstvo in spregovorimo o temah, ki se dotikajo dobrobit živali,« nadaljuje.

O zapuščeni živali se obvesti zavetišče

Vsem ljubiteljem živali, ki želijo pomagati prostoživečim in zapuščenim živalim, priporoča, da obvestijo pristojno zavetišče in navedejo, kje se nahaja žival ter v kakšnem stanju je. Zavetišče bo najditeljem podalo ustrezne informacije, kako ravnati v nadaljevanju.

Družinam, ki bi pa želele posvojiti žival, svetuje, da naj se zavedajo, da bodo dobili novo odgovornost. »Žival je živo in čuteče bitje, ki ima svoje potrebe. V primeru posvojitve pasjega mladiča je to lahko odgovornost za naslednjih 10–15 let. Velikokrat gre za precej dela, vztrajnosti in doslednosti. Ko pa priraste k srcu, je nepopisno veselje,« razlaga Jurij Juhant.

JURIJ JUHANT

Jurij Juhant je oskrbnik živali že skoraj deset let. Sprva je bil prostovoljec, nato pa ga je to delo vedno bolj zanimalo, saj se mu je zdelo zanimivo in pestro. »Vedno se nekaj dogaja in težko bi rekel, da je dan enak dnevu. Moja želja je še naprej pomagati živalim in biti družbeno koristen, tudi z ozaveščanjem na področju živalovarstva.«

Alt Alt

NINA

Psička Nina, podobna pasmi hrvaškega ovčarja, je v zavetišču Horjul približno dve leti, ob sprejemu pa je bila stara približno štiri leta. Sprejeta je bila po klicu najditelja. Ob prihodu je bila zadržana, še posebej do moških. Pri iskanju njenega zadnjega lastnika smo bili neuspešni, zato pravzaprav ne poznamo dobro njenega ozadja in zgodovine. Tekom njenega bivanja v zavetišču je izredno napredovala, je pa potrebno izpostaviti, da je karakterno precej blizu hrvaškemu ovčarju in zanjo iščemo izkušenega in aktivnega lastnika, ker ima med drugim rada daljše sprehode v gozdu.

KLOPKA

Muca Klopka je krasna črna mačja dama, ki bo letos poleti stara pet let, v zavetišču pa je že od svojega devetega tedna. Najditeljica je bila vsa v šoku, saj jo je našla na tleh v izredno slabem stanju, komaj odzivno in polno klopov. Njena pot do okrevanja je bila dolga in naporna, vendar ji je uspelo, čeprav je utrpela precejšno izgubo vida. Je pa zaradi tega razvila izjemno orientacijo v prostoru in prav užitek jo je gledati, kako pridrvi v naročje. Je nadvse nežna in se rada carta. Tudi zanjo iščemo nov dom.