Zavetišče Turk

Alt

Dolenjsko zavetišče Turk iz majhne vasi pod Gorjanci deluje od novembra 2002 in od takrat so v oskrbo sprejeli več kot 4000 psov in nekoliko manj mačk. Zapuščenim in izgubljenim živalim nudijo dom ter skrbijo, da čim prej najdejo lastnika. Čeprav najdlje čakajo starejše in večje živali, si tudi te srčno želijo gospodarja, ki jih bo crkljal. »Skrb za živali je del našega vsakdana in naše poslanstvo, ki ga opravljamo srčno ter požrtvovalno. Oskrbovancem je pri nas lepo, imajo toplo posteljo, dobro hrano, poskrbljeno je za njihovo zdravje in z njimi se veliko igramo. Vseeno pa je imeti svojo družino nekaj povsem drugega kot pozornost deliti z drugimi kužki in mucami … zato, kdor zmore in želi, naj posvaja,« pravi Rebeka Turk iz zavetišča.

Zavetišče obvestimo, da smo našli žival

Sodelujejo z lokalnim društvom za zaščito živali Novo mesto in z nekaterimi društvi ter prostovoljci in vsemi ljubitelji živali. Velikokrat sprejmejo vrtce, osnovne šole in dijake, katerim predstavijo zavetišče in pomen odgovorne skrbi za živali, razložijo pa tudi, kaj storiti, ko najdemo žival. »Prostoživečim živalim lahko pomagamo tako, da prijavimo njihovo najdbo, pa tudi z donacijami zavetiščem in z odgovorno skrbjo za lastne živali,« dodaja.

Kdor ni popolnoma prepričan, naj o hišnem ljubljenčku ne razmišlja

»Ljudem svetujemo, da zares dobro premislijo, kakšna odgovornost jih čaka, če bodo posvojili žival. Kuža ali muca, ki prihaja v njihov dom, bo z njimi dolga leta,« pojasnjuje Rebeka Turk. Skrb za žival vključuje veliko predanosti, ljubezni, časa in tudi denarja. Žival pušča dlako, gre na stranišče tako kot mi, potrebuje gibanje in primeren dom, treba je tudi skrbeti za njeno zdravje in dobro počutje. »Kdor nima časa in ni popolnoma odločen za posvojitev, naj o hišnem ljubljenčku raje ne razmišlja,« dodaja.

 

 

Alt

TYSON

Kuža Tyson je star približno deset let. V zavetišču je že eno leto in kljub intenzivni promociji ostaja pri nas – najbrž zaradi svoje velikosti in starosti. Je izredno prijazen kuža, ki ima rad ljudi, ni pa ljubitelj mačk. Njegova najljubša aktivnost so dolgi sprehodi.

BREDA

Muca Breda je stara približno šest mesecev in zelo ljubezniva. Ob prihodu je imela polno notranjih parazitov ter težave z zgornjimi dihali, sedaj pa išče dom, v katerem jo bodo veliko crkljali, saj se zelo rada igra in obožuje pozornost.